Postoji li za štuku dovoljno veliki mamac?

Poštovane kolege, a posebno vi koji pecate štuku,
često se, pecajući štuku bilo varaličarenjem ili na živi mamac (balerina sistemom ili dubinskom metodom), pitamo – koja je to “gornja” granica veličine varalice ili živog mamca koji štuki možemo, trebamo ili smemo ponuditi. Svakako ima onih kolega koji se ne libe da “provozaju” voblere i/ili šedove veličine 15-16cm pa i veće (ako ih nabave kod nas), potom velike višedelne swimbaitove, ogromne spinerbaitove, ili, ukoliko pecaju živim mamcem – ponude kedere (uglavnom babuške) veličine par stotina grama na velikim trokrakim, dvokrakim ili jednokrakim udicama.
Međutim, svakako, ima i onih koji se na neki način pribojavaju da veličina mamca (koji god bio) ne odvuče štuku na drugu stranu i izazove kontra efekat, pa se ograničavaju na mamce ili varalice do 10cm dužine.
Štuka je po svemu specifična i karakteristična. Kako po svojoj građi koja joj omogućava izuzetno veliku početku brzinu (oko 10m/s) iako sama ne spada u red nekih “velikih” plivača na duže staze, preko velikog broja zuba (oko 700 komada) različitih oblika i veličina koji su rasprostranjeni u više reda duž svih kostiju glavenog sistema u viličnom i jezičnom predelu – nagnutih prema unutrašnjosti usta, pa sve do izuzetno jake muskulature usta i ždrela koji joj omogućavaju da višestruko raširi prostor usne duplje, i uz pomoć izuzetno rastegljivog želuca u stanju je da proguta plen skoro svoje veličine. Tako predstavlja ribu koja je u stanju da pojede najveći plen u odnosu na sopstvenu veličinu.
Kolegama, koji se iz bilo kog razloga “pribojavaju” da koriste mamce veće od 10-ak centimetara (koji god mamac da je u pitanju), predlažemo da pogledaju ovaj , koji, u smanjenom ekosistemu (akvarijumu) potvrđuje sve ovo gore pomenuto, kada je štuka i njeno hranjenje u pitanju.

Kada vam se pruži prilika za to, slobodno probajte sa većim mamcima pa nam javite rezultate 😉 a detaljan tekst o štuki, njenim karakteristikama, navikama, razmnožavanju i načinima pecanja, možete pročitati OVDE 😉

_____________________________________________________________

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Share Button

Leave a Reply

Na Pecanju – Registruj se besplatno i igraj odmah

Na Pecanju

PRIJAVI KRIVOLOV!

Prijavi krivolov

Lajkujte nas na Facebooku

Pratite nas na Google Plus
Postanite član LORD-a
Učlanite se
Objavite slike Vaših ulova na koje ste ponosni
Galerija ulova
Najnovije objave
Popularna pretraga
eXTReMe Tracker