Return of the River: Povratak reke

“Povratak reke” (Return of the River), je dugometražni dokumentarni film, koji pokazuje projekat uklanjanja najveće brane i restauraciju reke u istoriji. Radnja se dešava u Sjedinjenim Američkim Državama, a vezana je za branu na reci Elwha u državi Vašington. Film istražuje i prikazuje vanljudske napore zajednice, da reci i živom svetu u njoj, vrati život kakav zaslužuju. I ne samo to, već i postupak vraćanja dostojanstva prirodi, i konačno, da bar malo podari pravdu životnoj sredini. Pogledajte trejler:

Za to vreme, mnogo bliže nama – na reci Drini i velikom broju drugih reka u Srbiji ( i okruženju generalno) se grade nove hidroelektrane, i isto toliko brana, a samim tim se i prekida”migratorni put” kako mladice tako i ostalih vrsta, što nedvosmisleno doprinosi da mladica, ionako jako proređena, sasvim nestane iz Drine – koja joj je, pritom, jedno od poslednjih utočišta u Evropi. Između svih ostalih vrsta riba, koje tamo i u ostalim rekama koje se širom regiona “pregrađuju” – čine riblji fond.
I dok se sa jedne strane pojedinci trude da rekama vrate život, i izdvajanjem ličnih sredstava poboljšaju i unaprede riblji fond, i prirodu uopšte vraćanjem života reci… sa druge, neki sve to bahato ruše i uništavaju.
Iz krajnje “niskih strasti” (kao i obično), za šaku dolara, kilovata, evra…kako god nazvali “prljavi cilj”, a na štetu, koga drugog – nego prirode, koja nam se s vremena na vreme surovo osveti, pokazujući svu svoju moć.

Za sada, još uvek nije moguće kupiti ovaj film kod nas, ali se nadamo da će ga uskoro biti, jer zaista vredi. A to potvrđuju i nagrade i oskari za dokumentarni film, koje je dobio za nepunu godinu prikazivanja na festivalima.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ukoliko još niste lajkovali stranicu Ribolovačkog Portala Srbije na Facebooku potražite nas OVDE.
Postanite član grupe Ribolovački Portal Srbije ,na Facebooku, i učestvujte u konstruktivnim diskusijama o ribolovu.
Ukoliko ne pratite Ribolovački Portal Srbije na Twitteru, potražite nas @RibolovSrbija.

Share Button

Leave a Reply

Na Pecanju – Registruj se besplatno i igraj odmah

Na Pecanju

PRIJAVI KRIVOLOV!

Prijavi krivolov

Lajkujte nas na Facebooku

Pratite nas na Google Plus
Postanite član LORD-a
Učlanite se
Objavite slike Vaših ulova na koje ste ponosni
Galerija ulova
Najnovije objave
Popularna pretraga
eXTReMe Tracker